ponedeljek, 12. oktober 2009

Nachod - physical workshop

In že smo pri prejšnjem vikendu, za katerega sem bila do zadnjega dne prepričana, da ga bom preživela v Pragi - ampak ne! Zgrešila sem ene 150km in pristala v Nachodu. To je manjše prijetno mestece na severovzhodu Češke, že skoraj na meji s Poljsko. Pot je terjala 4h vlaka, 4 presedanja, 15min avtobusa, 20min neuspelega iskanja informacij v češčini in 4 sendviče :). Prispela sem v mrzlo in vlažno vreme, ki me je spremljalo skoraj cel vikend.
Delavnice so potekale od petka do nedelje v njihovi gimnaziji (in to kakšni gimnaziji! Kapo dol...). Spali smo kar v razredih na tleh - noro! Nikoli si nisem mislila, da bom v šoli še spala... Hahahah, svašta. Občudovanja vredni gostitelji so nam zrihtali blazine iz telovadnice, Eliška mi je posodila spalno vrečo in bivanje je bilo prav udobno. Iz Slovenije sta se mi pridružila še Katarina in Sergej (oziroma sem se jima jaz pridružila). Oba sta astistenta, le da je Katarina na PEF, Sergej pa na FMF. Jaz sem pa izgubljeni prišlek, ki je prostovoljno pritaval do super zamišljenih delavnic. Te se namreč izvajajo v sklopu programa Heureka. Na Češkem imajo učitelji fizike to možnost, da se pridružijo različnim aktivnostim, kjer si izmenjujejo ter nadgrajujejo znanje z različnimi zanimivosti. Veliko od teh je na področju didaktike fizike. Enkratna zamisel za ambiciozne učitelje, druženje in višanje kvalitete poučevanja. Skratka, vse je bilo v češčini (tujcev nas je bilo okrog 7) in kljub temu zelo zanimivo. Hkrati pa je bilo tudi zelo naporno. Meni verjetno bolj kot drugim, ker mi je že zaradi intenzivnega naprezanja k razumevanju tujega jezika zmanjkovalo koncentracije. Večeri pa so bili pestri... Čehi so odlični pevci in zabavljači (ne glede na starost).

Leoš in njegovi zanimi eksperimenti na temo elektrostatike


Delavnica na temo luminescence (ne me vprašati kaj točno to je, ker češčina mi ne gre še tako dobro :))


Delavnica na temo elektrike (ko bi vi vedli kaj vse učijo Čehi svoje otroke... naši bi ziher odvetnike v šolo pripeljali zaradi tega :))


Sergej in Katarina z igračami IQ-parka


Počutili smo se kot mali-veliki otroci... Super!


Teslov transformator (v sosednji sobi pa so luči "žmigale"... :))

In seveda smo si utrgali kakšno urco za ogled mesta. Na vrhu mesta je bila zanimiva graščina (grad?) z okoliškimi stavbami, manjšim parkom in dvema medvedoma. Fajn sprehod po kosilu...


Glavni trg mesta


Graščina nad mestom


Spet procesija porok...


Katarina


Medjed (tako prisrčno se je prskal po nogi, bi človek se kar šel stisnit k njemu :))

V nedeljo sem spet po 4h vožnje in 4-mi presedanji prispela nazaj v Brno, kjer me je že čakala slovenska posadka... V Brno so prišli Sandi, Jan in Tadej. Seveda smo ubogim prišlekom postregli s prenočitvijo na prijetnih tleh v zameno za domačo slovensko kaplico "tamočnega" :). Prijeten večer skratka... Naslednji dan so nam že ušli.

Tadej in Jan
(foto: Mirjam)


Sandi
(foto: Mirjam)

Ni komentarjev:

Objavite komentar