ponedeljek, 28. september 2009

Diplomantke, pojedina in noč znanosti

V četrtek smo slavili še eno diplomiranko - Magdaleno. Z Eliško sta skupja pripravili manjše praznovanje pri njih doma. Oboroženi s skromnim darilcem, flašo vina, dobro voljo in zemljevidom smo se odpravili na drugo stran hriba v Brnu. Punce so spravile skupaj same dobrote in smo si cel večer lizali prste... Jedli smo slan sir v špagetih (nekje s Slovaške), odlično pašto v solati ter domače češpove njoke s sladko skuto. Za zalit pa smo pili eno češko kokto, od katere se ne spomenm več imena, ter Teran od Vinakrasa.... mmmmmm, slinee! Ja ja in ta Teran ni bil kar tako, tega je Michal (upam, da se tako napiše) šparal za posebno priložnost. Michal je Eliškin kolega, ki je študiral v Sloveniji in tudi zna slovensko. Še en "slovenian fan", jeee :). Morali smo celo predelat skupaj cel zemljevid slovenije in si izmenjat izkušnje (ampak kaj, ko so ti naši gostitelji videli več Slovenije, kot vsi mi skupaj :)). Vsekakor smo preživeli zanimiv večer!

Manjša pozornost za Magdaleno


Še malenksot za Elis


Michal in Teranček


Vsestransko uporaben sir...


Malo turistike, zgodovine in geografije...

V petek smo skušali sprobat naše "metr-za-metr" kuhinje. Naredili smo kosilo za 6! Mogli smo sicer uporabiti dve kuhinji, ampak nam je uspelo skuhati odlično pašto. Mirjam si je domislila, črno pašto, ampak res ČRNO (pobarvano z barvilom od lignjev...). Na krožniku je zgledala bol grozno, pa tudi dišala ni kaj prav prijetno (še posebej če imaš moj anti-ribe nos :)), vendar je imela prav navaden okus... boriiing.

...ko se lignji usirjejo od straha... :)


Success!


In kaj se je zgodilo po kosilu...


Zvečer se je v mestu dogajala noč znanosti. Prav navdušena sem, da se tolko fizikalnih stvari dogaja tukaj. Torej, plan je bil tak, da grem najprej pogledat Planetarium, nato pa še program na Fakulteti za znanost. Tam naj bi tudi nekaj pomagala, ampak po pravici povedano nisem prav razumela, kaj naj bi jaz pomagala... Izkazalo se je, da me sploh niso potrebovali.
Ampak vrnimo se k Planetariumu. Pridružili so se mi še Andraž (ki je bil ful navdušen), Pavel (Andražev cimer iz Poljske), Mirjam, Sanja in Andreja. Šli smo na vrh grička nad našimi bloki (torej med nami in Eliškinim stanovanjem), kjer nas je sredi parka pričakal objekt z več kupulami in prijetno korakanje/plesanje mažoretk. V urejeni in prdvsem udobni kupolasti dvorani smo si gledali znanstveno predstavo (zelo podobno dogodivščinam v Hiši ekspermentov). Ko pa je Sonce zašlo, smo si lahko pogledali Luno z različnih teleskopov. Videli pa smo tudi rjavkaste lise Jupitra ter velik refleksni teleskop (katerega odprtino sem si šla od blizu pogledat). Pripravili so še veliko delavnic za otroke in drugis tvari, ki jih nismo razumeli, ker je bilo vse v češčini. Upam, da imamo vsaj približno enako skalibrirane monitorje in da temne fotografije vidite vsaj tako svetle kot jaz.

Leva, desna, leva, desna ... in kot bi rekel Andraž: "and back to the aeroplane"


Fotografi pozor na mimoidočo raketo... Malo je manjkalo :)


Opazovanje...


Iskanje prave lokacije za nakup parcele na Luni


Jupiter in mimoidoče letalo


Teleskop, nevarne stopnice in češko-angleško govoreči vodič :)

Punce so bile po ogledu malo utrujene in smo pot do Znanstvene fakultete nadaljevali le jaz, Andraž in Pavel. Videli smo kar nekaj zanimivih stvari, ampak kaj ko razumeli smo bol malo...

Baje da imajo Čehi nekje na Antarktiki vremensko postajo


Pavel in muska na dekanatu fakultete


Skulptura med poslopji Fakultete za znanost...
Nagradna igra: kdor ugane kaj je to, dobi še fotke z drugih zornih kotov



Na poti domov...

4 komentarji: